Co potrzebujemy?
CIASTO:
0,5 szklanki cukru pudru
CIASTO:
0,5 szklanki cukru pudru
100 gram masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
RESZTA:
2 x galaretka o dowolnych smakach (ja dałam agrestową i wiśniową)
1 x budyń o smaku waniliowym
3,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 nektarynki
Na start musimy przygotować kruche ciasto. W tym celu cukier puder łączymy z masłem, mąką i szczyptą soli- dokładnie siekamy, potem dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Następnie zawiniętą w folię masę wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Ja trzymałam pół dnia.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim blaszkę lub tartownicę- tak, aby przykryło brzegi. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy je widelcem w paru miejscach. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż wystygnie.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy aż wystygnie.
Kroimy nektarynki w drobne kawałki.
Do garnuszka wlewamy 3 szklanki mleka, w 0,5 szklanki rozpuszczamy budyń z opakowania. Czekamy, aż mleko w garnku się zagotuje i dodajemy do niego przygotowaną przez nas zawiesinę. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i pół szklanki cukru. Mieszamy tak długo aż znikną grudki. Przygotowany budyń studzimy i wylewamy na zimne ciasto, a następnie rozkładamy nektarynki.
Tak przygotowane ciasto zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki. Gdy ta całkowicie stężeje wlewamy drugą galaretkę i studzimy w lodówce kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).
Przygotowany tort zjadamy ze smakiem nie licząc liczby kalorii jaką wraz z nim przyswajany. W końcu to tort. W końcu to urodziny. W urodziny się nie liczy :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz