wtorek, 15 sierpnia 2017

Czekoladowo- bananowe ciasto z kaszy jaglanej

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne czekoladowo- bananowe lub jak to Krzysiek stwierdził bananowo-czekoladowe, bo bardziej czuć banany, ciasto z kaszy jaglanej. Jest ono w 100% zdrowe i bezglutenowe, nie zawiera w sobie mąki, dodajemy bardzo małą ilość cukru. Ciasto robi się bardzo szybko, idealnie wpasuje się ono do wtorkowej kawy z drugą połówką na balkonie przy zachodzie słońca... Ja się rozmarzyłam, a Wy? Ciasto już mam, idę namawiać Krzyśka, a Wam życzę smacznego! 

Czego potrzebujemy?
1 woreczek kaszy jaglanej
4 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyki kakao
1 gorzka czekolada (pamiętaj aby wybrać taką, która ma minimum 70% kakao!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko i 1 żółtko
pół szklanki mleka
2 banany
migdały lub wiórki kokosowe do ozdoby



Kasze jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ostudzeniu, rozdziel ją na dwie miski. Do pierwszej dodaj 2 banany oraz 1/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, żółtko, 1 łyżkę olejku kokosowego oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość zmiksuj blenderem.



W drugiej miseczce do kaszy jaglanej dodaj 2 łyżeczki cukru oraz 1/4 szklanki mleka. Po dodaniu jajka, 2 łyżek kakaa, 1 łyżki olejku kokosowego i pół łyżeczki proszku do pieczenia zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie posiekaj czekoladę, wrzuć do miski i wymieszaj.



Blachę do pieczenia wysmaruj margaryną lub olejem kokosowym, następnie wlej masę bananową, a później czekoladową. Tak przygotowane ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. 



Upieczone ciasto ozdób wiórkami kokosowymi lub/i migdałami.


Daj znać czy smakowało! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz