Jeżeli lubicie święta gwiazdkowe dzisiejsza zapiekanka zdecydowanie jest dla Was. Pachnie jak święta, smakuje jak święta, idealna na święta! Sprawdzi się także na jesienne wieczory w domowym zaciszu, kiedy orkan Grzesiek grasuje za oknem. Robi się ją szybko i gwarantuję, że wyjdzie każdemu, nawet osobie z dwoma lewymi rękoma do pieczenia. Smacznego!
Co potrzebujemy?
250 gram serka ricotta
150 ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżki niesłodzonego budyniu waniliowego
2 jabłka
2 łyżki kakao
1 łyżka olejku migdałowego
garść orzechów (u mnie , ale możecie dodać takie jakie lubicie)
Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm.
Wszystkie składniki (wyłączając białka jajek i jabłka) mieszamy ze sobą za pomocą rózgi kuchennej.
Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy do wcześniej przygotowanej przez nas masy.
Masę przekładamy do przygotowanego przez nas naczynia (smarujemy je masłem). Na górze układamy pokrojone w półksiężyce jabłka i orzechy.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Instagram PiegusoweLove
FanPage PiegusoweLove
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz